Yatağan İlçe Tarım Müdürlüğü öncülüğünde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz işbirliği ile okulumuzdaki 291 öğrenciye 4 oturum olacak şekilde Gıda Güvenirliği seminerleri verildi. Gıda Güvenirliği uygulamalarında farkındalık oluşmasına ve gelişmelerin sağlanmasına katkıda bulunuldu.
Eğitim kapsamında satın aldığımız ve tükettiğimiz gıdaların her tür fiziksel, kimyasal, biyolojik risklerden arındırılmasıyla güvenilir gıdaya ulaşılabileceği ifade edildi. Fiziksel Risklerin gıdaların içerisinde olmaması gereken çevreden bulaşan gözle görülebilen her tür yabancı madde, kimyasal risklerin, mutfakta kullanılan kimyasal temizlik malzemelerinden bulaşabilecek deterjan kalıntıları veya bitkilerin gelişmesine yardımcı olmak için böceklerin öldürülmesinde, yabancı otların öldürülmesinde, kullanılan zirai ilaçların meyve sebzeler üzerinde bıraktığı kalıntılar; biyolojik risklerin ise gıdaların üzerinde mikroorganizmaların artışıyla meydana gelen bozulmalar (ekmeğin küflenmesi vb.) olduğu belirtildi.
Gıda güvenliğini sağlamak ve belirtilen risk faktörlerini bertaraf etmek için hijyen kurallarına uyulması gerektiği ifade edildi. Gıdaların üretimden tüketimine kadar geçen süreçte gıda güvenilirliğini sağlamak üzere hijyen açısından alınması gereken her tür önlemin gıda hijyeniyle bağlantılı olduğu anlatıldı. Hijyenik koşulların sağlanmadığı durumlarda gıda zehirlenmesi ihtimali olduğu vurgulandı.
Her yıl yaklaşık 1.3 milyar ton gıda kaybının/israfının yaşandığı bu sayının dünyada üretilen gıdaların 1/3 üne denk geldiği buna karşın dünyada 821 milyon insanın da açlıkla karşı karşıya olduğu vurgulandı. Gıda kayıplarının gıdanın hasat edilmesinden tüketiciye ulaşana kadar oluşan fireler olduğu; gıda israfının ise tüketicilere ulaşan gıdaların bozulması ya da yenmemesi sonucu atılmasıyla ortaya çıkan fireler olduğu anlatıldı. Gıda kaybı/israfının en çok sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşandığı ifade edildi. En çok israf edilen gıda grubunun meyve sebzeler ve ekmek olduğu belirtildi.
Bu konuda aynı zamanda tüketici olan öğrencilere gıda israfını engellemek için yapılması gerekenler ile ilgili bilgiler sunuldu. İsrafı önlemek için yapılması gerekenler soru cevap halinde tartışıldı. Eğitim sonunda ilgili konularda öğrencilerin farkındalık kazandığı görüldü. Tüketim aşamasında gıda israfını azaltmada yediden yetmişe hepimizin sorumluluğunun olduğunu unutmamamız gerektiği vurgulandı.
Eğitimlerin okulumuzda uygulanmasında emeği olan İlçe Tarım Müdürlüğümüze ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze teşekkür ederiz.
Adres:
Atatürk Mahallesi 781 Sokak No2 Yatağan / MUĞLA
Telefon
0 252 572 20 72